Baba Ganoush

Posted on

Baba Ganoush

Baba ganoush is a dip dish based on roasted eggplants from the eastern Mediterranean and is often served together with pita bread and raw, crunchy vegetables.

 

Ingredients:

  • 2 small to medium-sized eggplants (for the first time using home-grown eggplants from the garden!)
  • 2 medium sized garlic cloves, pressed
  • juice of ½ lemon
  • 3 tablespoons tahineh (high quality sesame paste)
  • 2 tablespoon Italian extra virgin olive oil for garnish
  • a few twigs of parsley
  • 1/2 teaspoon salt, to taste
  • a pinch of paprika, for the garnish
Eggpant from the garden
Eggplant-Aubergine

Working method

  • Roast/fry your eggplants in the oven
  • Just prick with a fork in the eggplants and bake in the oven for 30'at 200°C.
  • Leave to cool for about 15 minutes.
  • Remove the peel from the eggplants and place the soft contents in a bowl.
  • Mix with salt, lemon juice, pressed garlic and sesame paste (tahineh).
  • Mix everything well.
  • Finish with a little olive oil, a few sprigs of parsley and mint, and add some paprika powder.

Basic baba ganoush is always vegan, gluten-free and nut-free and is therefore an ideal dip sauce that fits everyone.

Take heated/roasted pitta sandwiches, toast or crackers to invest with this sauce.

What to serve with Baba Ganoush?

You can serve some raw vegetables, such as carrot sticks, cucumber rounds, cherry or aperitif tomatoes.

This dish is mostly served as a part of a Lebanese Mezze, with hummus, Grape Leaves Stuffed with Rice (Dolma) - meatballs -Tabbouleh-Falafel

More Mediterranean recipes will follow later!

That's it!
Delicious

baba ganoush ingredients

baba ganoush
baba ganoush

 

...

 

 

Baba ganoush

Baba ganoush is een dipgerecht op basis van geroosterde aubergines, afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en worden vaak samen met pitabrood en rauwe, knapperige groenten geserveerd.

 

Rooster/bak je aubergines in de oven

Even prikken met een vork in de aubergines en in de oven bakken gedurende 30’op 200°C.

Laat 15 min afkoelen.

Verwijder de pel van de aubergines en plaats de zachte inhoud in een kom.

Meng met zout, citroensap, geperste knoflook, sesampasta.

Meng alles goed dooreen.

Afwerken met een beetje olijfolie,enkele takjes peterseli, paprikapoeder en munt.

Basis baba ganoush is altijd veganistisch, glutenvrij en notenvrij en is dus een ideale dipsaus die past voor iedereen.

Neem verwarmde/geroosterde pitta broodjes, toastjes of crackers om met dit sausje te beleggen.

 

Wat te serveren met Baba Ganoush?

Je kan hierbij ook enkele rauwe groentjes serveren, zoals wortelstokjes, komkommerrondjes, kers- of aperitieftomaatjes.

Dit gerechtje maakt deel uit van een Libaneese Mezze, met ondermeer hummus, tabouleh, fattoush, enz.

Later volgen nog meer mediterrane recepten!