Moambe Chicken
Chicken Moambe (mwambe, nyembwe,...) is a simple and delicious dish to get you introduced to the tasty cuisine of Congo (Zaire).
Ingredients for 2 persons:
- chicken pieces of your choice (here 2 breasts)
- 1 large onion
- canned moambe (palm oil)
- saka-saka (manioc leaves)
- thyme and bay leaf
- pepper and salt
- bouillon cube (chicken)
- olive oil to fry the chicken
- garlic and/or pili-pili for the saka-saka
Working method
- Fry the chicken pieces and set aside
- then fry the chopped onion
- Put the chicken back in the bowl and add the palm oil
- Add as much water as the palm oil
- Add thyme and bay leaf
- Let simmer for at least 1 hour (small amount here)
- While it is simmering, skim off some of the oil and add to the saka-saka.
What to serve with Moambe?
You can serve Serve with rice or chips..
That's it!
Delicious
...
Kip Moambe
Dit is een recept voor kip op zijn congolees, kip moambe met als groente de maniokbladeren "saka-saka". Uiteraard worden hier ingrediënten uit blik gebruikt, bij gebrek aan verse palmolie en maniokbladeren.
Ingredienten voor 2 pers:
- kippestukken naar keuze (hier 2 borsten)
- 1 grote ui
- moambe in blik (palmolie)
- saka-saka (maniok bladeren)
- tijm en laurier
- peper en zout
- bouillonblokje (kip)
- olijfolie voor het bakken van de kip/ui
- een teentje look en/of pili-pili voor de saka-saka
Bereiding:
Bak de stukken kip en leg opzij
dan de gesnipperde ui fruiten
De kip terug in de kom en de palmolie toevoegen
Evenveel water toevoegen als blik palmolie
Tijm en laurier toevoegen
Minimum 1 uur laten sudderen (hier kleine hoeveelheid)
Tijdens het pruttelen, wat van de olie afscheppen en toevoegen aan de saka-saka.
Serveren met rijst of frietjes.
Smakelijk!