Recipes with figs

Posted on

1. Fresh figs with Roquefort cheese

For this recipe you only need a few ingredients and you'll be on the table in a few minutes. It is very tasty as an aperitif snack or a dessert with friends or family.

Go to dutch translation

Ingredients for 2 persons

  • 6 fresh, ripe figs
  •  A Piece of roquefort
  • 2 teaspoons of olive oil

figs with roquefort

Working method

This is how you make fresh figs with roquefort:

  • Cut the figs open, so they almost fall into 4 pieces
  • Take the roquefort out of the fridge and cut small pieces over the figs, just as much as you like.
  • Drizzle with olive oil.
  • Bake for 10 minutes in a preheated oven (150°C).

That's it!
Delicious

serving-figs with roquefort

figs on the oven plate

figs  in oven
figs with roquefort

2. Fig jam

Figs mainly come from the medium sea area. Now that we get more and more beautiful and warm summers in Belgium, we can grow these delicious fruits here as well. The figs I use come from my own garden, from the tree species:  Ficus Carica 'Leon the Fox

 

At first some figs become ripe one by one, it's delicious fruit to eat straight away from the tree, but somewhere in august, the figs all become ripe at the same time.

Hence the idea to make jam out of it this year.

For this jam I used 2 kg fresh figs from the garden.
Preparation:
Peel the figs, cut away pieces of peel here and there.
Cut them into pieces
Bring the figs to the boil with jelly sugar,  half the weight of the fruit. Add some lemon juice if you like.

fig jam
Let simmer for 3 minutes.
For this preparation I used the mixer, but you can leave the figs in chunks

fig jam
Pour into jars, tighten the lid and turn the jars upside down to let them cool down.
Provide label with date.

At the end of the summer it is always busy to store fruit and vegetables from the garden.
Making jam or deep-freezing suits me best, but one can also dry fruit and vegetables in the oven or by using a food dryer. This I discovered this year:


 

Dehydrator:
Dehydrator:
Book Dehydrator:
Dehydrator bible

 

...

 

 

Verse vijgen met Roquefort kaas

Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten nodig en staat in enkele minuten op tafel. Het is heel lekker als aperitief-hapje of een dessertje met vrienden of familie.

Ingrediënten

  • Voor 2 personen
  • 6 verse, rijpe vijgen
  • Stukje roquefort
  • 2 koffielepels olijfolie

 

Zo maak je verse vijgen met roquefort:

  • Snijd de vijgen open, zodat ze bijna in 4 stukjes vallen
  • Haal de roquefort uit de koelkast en snij kleine stukjes over de vijgen, net zoveel je zelf lekker vindt.
  • Bedruppel met olijfolie.
  • Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven (150°C)

Smakelijk

 

Eenvoudige vijgenconfituur.

Vijgen komen hoofdzakelijk uit de regio rond de middellandse zee. Nu we steeds meer mooie en warme zomers krijgen in België, kunnen we ook hier deze lekkere vruchten kweken. De vijgen die ik gebruik komen uit eigen tuin, van de boomsoort:  Ficus Carica 'Leon de Vos'

Eerst komen enkele vijgen rijp, maar op een bepaald moment is het meer dan je dagelijks kan opgebruiken.

Vandaar het idee om er dit jaar eens confituur van te maken.

Voor deze confituur gebruikte ik 2 kg verse vijgen uit de tuin.

 

Bereiding:

  • Pel de vijgen, snij hier en daar nog stukjes pel weg.
  • Snij ze in stukken
  • Breng de vijgen aan de kook met geleisuiker. Voeg eventueel wat citroensap toe.
  • Laat 3 minuten borrelend koken.
  • Bij deze bereiding heb ik de mixer gebruikt.
  • Schep in bokaaltjes, draai deksel stevig vast en keer de bokalen om ze zo te laten afkoelen.
  • Voorzie van etiket met datum.

Op het eind van de zomer is het altijd druk om groenten en fruit uit de tuin te bewaren.

Confituur maken of invriezen is voor mij het meest geschikt, maar je kan ook fruit en groenten drogen in de oven of door gebruik te maken van een voedseldroger.

Voedseldroger:
Handboek voedsel drogen