Homemade vanilla icecream

Posted on

This is the recipe for a homemade vanilla icecream.

Make your own ice cream without an ice cream machine. It is very simple.
Traditional ice cream is made from natural ingredients: cream, eggs and sugar.

Go to dutch translation

Ingredients for 1 litre of ice cream:

  • 3 eggs
  • 100 grams of sugar -
  • 1 packet of vanilla sugar -
  • 2.5 dl cream

vanilla-ice-ingredients

Working method

1. Whip the egg whites very hard with with an electric mixer on high speed
2. Whip the 3 egg yolks also with the mixer and after a while add 100g sugar + 1 package of vanilla sugar and mix until you get a light yellow consistency.
3. Whip the COLD cream very hard (keep the cream in the fridge up untill this moment)
4. First add the whipped egg whites to the whipped egg yolks, mix carefully with a spatula, then add the whipped cream to the whipped egg yolks and the whipped egg whites and mix everything thoroughly with a spatula (do not mix with the electric mixer !!!).
5. Fill an empty plastic box with the mixture and place in the freezer for at least 6 hours.

That's it!
Delicious

Vanilla ice homemade


 

Attention:

- This Ice cream does not keep for more than 2 weeks in the freezer, no preserving agents have been added.

Other variants of icecream:

- If you want chocolate ice cream, follow the same procedure, but instead of 1 packet of vanilla sugar, add 100 g of melted chocolate to the whipped egg yolks.
- If you want strawberry ice cream, follow the same procedure, but instead of 1 packet of vanilla sugar, add 250 g of mixed strawberries to the whipped egg yolks.
- If you want mocha ice cream, follow the same procedure, but instead of 1 packet of vanilla sugar, add 2 spoonfuls of soluble coffee to the whipped egg yolks.

Vanilla icecream with strawberry

...

 

 

Zelfgemaakte vanille roomijs

Benodigdheden voor 1 liter roomijs:

3 eieren – 100 gram suiker – 1 pakje vanillesuiker – 2,5 dl slagroom

Werkwijze:
1. Klop de eiwitten met de mixer heel hard
2. Klop de 3 eierdooiers met de mixer en voeg na een tijdje 100g suiker + 1 pakje vanillesuiker toe en mix zolang tot je een lichtgele massa bekomt.
3. Klop de KOUDE slagroom HEEL HARD
4. Voeg eerst het geklopte eiwit bij de geklopte eierdooiers, meng voorzichtig met een spatel, en voeg daarna het geklopte slagroom bij de geklopte eierdooiers en het geklopte eiwit en meng alles HEEL VOORZICHTIG met een spatel door elkaar (niet mengen met de mixer !!!)
5. Vul lege plastic doos met het mengsel en plaats dit gedurende minimum 6 uur in de diepvriezer.

Klaar is kees!
Smakelijk

Weetjes:
• Roomijs bewaart niet langer dan 2 weken in de vriezer
• Indien men chocolade roomijs wil, volg dan dezelfde werkwijze, maar in plaats van 1 pakje vanillesuiker, voeg 100 g gesmolten chocolade bij de geklopte eierdooiers.
• Indien men aardbei roomijs wil, volg dan dezelfde werkwijze, maar in plaats van 1 pakje vanillesuiker, voeg 250 g gemixte aardbeien bij de geklopte eierdooiers.
• Indien men mokka roomijs wil, volg dezelfde werkwijze, maar in plaats van 1 pakje vanillesuiker, voeg 2 lepels oploskoffie bij de geklopte eierdooiers

 

 

-