Moliti

Geplaatst op

Reis naar Moliti en een stop in Gori waar we het Stalin Museum bezochten.

Het Joseph Stalin Museum is een museum in Gori, Georgië, gewijd aan het leven van Joseph Stalin, de leider van de Sovjet-Unie, die in Gori werd geboren. Het museum heeft zijn kenmerken uit het Sovjettijdperk behouden.

Organisatie

Het museum heeft drie afdelingen, allemaal gelegen aan het centrale plein van de stad. Het werd in 1957 officieel aan Stalin gewijd. Met de val van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheidsbeweging van Georgië werd het museum in 1989 gesloten, maar sindsdien is het heropend en is het een populaire toeristische attractie.

Stalins huis

In een Grieks-Italiaans paviljoen staat een kleine houten hut waarin Stalin in 1879 werd geboren en zijn eerste vier jaar doorbracht. De kleine hut heeft twee kamers op de begane grond. Stalins vader Vissarion Jughashvili, een plaatselijke schoenmaker, huurde de ene kamer aan de linkerkant van het gebouw en had een werkplaats in de kelder. De huisbaas woonde in de andere kamer. De hut maakte oorspronkelijk deel uit van een wijk met soortgelijke woningen, die in de Sovjettijd werd ontruimd om plaats te maken voor modernere woningen, een plein en het museum.

Stalins museum

Het belangrijkste deel van het complex is een groot palazzo in stalinistische gotische stijl, dat in 1951 begon als museum over de geschiedenis van het socialisme, maar duidelijk bedoeld was als gedenkteken voor Stalin, die in 1953 overleed. De tentoonstellingen zijn verdeeld over zes zalen in ruwweg chronologische volgorde en bevatten veel voorwerpen die daadwerkelijk of vermoedelijk in het bezit waren van Stalin, waaronder enkele van zijn kantoormeubels, zijn persoonlijke bezittingen en geschenken die hij in de loop der jaren kreeg. Er is ook veel illustratie in de vorm van documentatie, foto’s, schilderijen en krantenartikelen. De tentoonstelling wordt afgesloten met een van de twaalf kopieën van het dodenmasker van Stalin dat kort na zijn dood werd genomen.

Stalins treinwagon

Stalins persoonlijke treinwagon buiten het museum
Aan de ene kant van het museum staat de persoonlijke treinwagon van Stalin. De groene Pullman wagon, die gepantserd is en 83 ton weegt, werd door Stalin gebruikt vanaf 1941, inclusief zijn aanwezigheid op de Conferentie van Jalta en de Conferentie van Teheran. Het werd naar het museum gestuurd toen het in 1985 werd teruggevonden op het spoorwegemplacement van Rostov aan de Don.

 

Bron: Wikipedia